Lutein és zeaxantin
Miért fontos tápanyag a Lutein és zeaxantin? A retina középső részén található sárgafolt tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben a luteint és a zeaxanthint.
Az emberi szervezet nem tudja a luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk. Érdemes sok leveles zöldséget fogyasztani. A növényekben levő lutein jobban felszívódik ha az étkezés zsírokat is tartalmaz.
Amennyiben nem megoldható, hogy rendszeresen fogyasszon (legalább heti kétszer) lutein és zeaxantin tartalmú élelmiszereket, akkor lutein tartalmú étrend-kiegészítővel pótolhatja.
Érdekesség: A retina középső részén, a sárgafoltban vagy makulában (a makula latinul “macula lutea” azaz “sárgafolt”) találhatóak meg a látóideg-végződések a legsűrűbben, így ez a terület teszi lehetővé az éleslátást. Ha a “macula lutea” vagy sárgafolt megsérül a látómező közepe homályossá torzzá vagy sötétté válik.
Miben található meg a lutein és zeaxantin?
Megtalálható elsősorban leveles zöldségekben, például a kelkáposztában, spenótban,brokkoliban, cukkiniben, kukoricában. A növények a luteint elsősorban a kék színű fény elnyeléséért, valamint antioxidáns tulajdonsága miatt használják. A zeaxantin az élelmiszereink közül legnagyobb mennyiségben a kukoricában található.
Mit jelent a “lutein” szó?
A lutein (a Latin lutea szóból, melynek jelentése sárga) egy sárga színű karotinoid, egy növényi festékanyag. A karotinoidok növényi vegyületek, ezeknek köszönheti a növények a különböző színeiket. A zeaxanntin a luteinhez hasonlóan szintén egy növényi vegyület.