A B-vitamin család fontos tagja
Vízoldékony vitamin. A niacinamid a b-vitamin család egy fontos tagja. A niacinamid vagy nikotinamid a hasonló nevű niacin (b3 vitamin) származéka. Viszont a niacinnal ellentétben nem okoz kellemetlen bőrpírt és viszketést. A szervezet maga is képes előállítani a B3 vitamint a triptofán nevű aminosavból. Az elfogyasztott fehérje tartalmú ételek lebontásakor egy triptofán nevű aminosav is keletkezik, amiből a máj előállít B3-vitamint. Nagyjából az elfogyasztott triptofán felét arra használja a szervezetünk, hogy saját fehérjéit építgesse. A maradékból pedig B3 vitamint gyárt. Pontosan 60mg elfogyasztott triptofánból keletkezik 1mg niacin. Mivel a magyar lakosság valahol 500 és 1000mg közötti triptofánt fogyaszt naponta ebből könnyen kiszámolható, hogy nagyjából 8-16mg B3 vitamint képes termelni a test. Mivel a napi táplálkozási ajánlások nem számolnak ezzel a saját niacin termeléssel, és kizárólag az ételeink niacin tartalmát mérik, az látszik, hogy napi 11mg egy átlagos étrend niacin tartalma. Érdekes módon pont azok az ételek gazdagok niacinban, amiknek magas a triptofán tartalma is. (forrás: vitaminbiblia) Érdekesség: Régebben a niacint PP-faktornak (Pellagra-Preventív) hívták, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is.