Az almaecet jótékony hatásai
A népi gyógyászatban jól ismerik az almaecetet, elődeink számos betegségben hívták segítségül jótékony hatásait. Az utóbbi évtizedekben a kutatók is előszeretettel vetik górcső alá az ecetet, köztük az almaecetet is, vizsgálva a feltételezett hatásokat, azonban a hiteles, tudományosan igazolt, egészségre vonatkozó állításokhoz további vizsgálatok szükségesek. [02.]
Az almaecet erősíti az immunrendszert sav tartalmának köszönhetően, mely javít az emésztés hatásfokán, így hatására, a vitaminok, ásványi anyagok jobban fel tudnak szívódni. Baktériumellenes és vírusellenes tulajdonságaival segíthet leküzdeni az influenzát, enyhítheti a torokfájást megfázás esetén, emellett fertőtlenítő hatással bír. Egyes kutatások szerint jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet akkor, ha étkezés közben elfogyasztunk 1-2 teáskanálnyi almaecetet, ezáltal lassíthatja a gyomorürülést, és az almaecetben lévő ecetsav csökkentheti a szénhidrátbontó enzimek működését. [03.]
Tudományosan vizsgálják a koleszterinszintre kifejtett esetleges jótékony hatását is, amely eredmények biztatóak lehetnek a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára. Az ajánlás szerint reggel és este elfogyasztott, napi 30 ml 4 %-os almaecet csökkentheti az LDL-koleszterin- és triglicerid-szintet. A sebgyógyításban és bőrápolásban is segíthet, például a pattanások és kiütések ellen végzett arctisztítással csökkenthető a számuk.
Adagolás, tudnivalók:
- Naponta 1-3 alkalommal egy pohár vízben keverjen el egy evőkanál (10ml) almaecetet és igya meg étkezés előtt.
- Fogyasztás előtt jól rázzuk fel.
- Felbontás után tárolja hűtőben.
- Ne fagyassza le
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, napfénytől védett helyen, 25°C fok alatt.
Összetevők: szatmári almából almaecet (94%), vegyes virágméz (6%)
Tápanyagtartalom 100ml mennyiségben:
- Energia: 17kJ/4kcal
- Zsír: <0,00g
- Szénhidrát: 1,30g
- ebből cukrok: 0,5g
- Rost: 0g
- Fehérje: <0,5g
- Nátrium: <0,03g