A mate valójában nem is tea. Ez egy teaféle ital, amelyet főleg Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Dél-Brazíliában fogyasztanak. A gyógyteát egy évelő fa, az Ilex Paraguarensis szárított leveleiből és szárdarabjaiból főzik. A MATE név a quicha indiánok „mati” szavából ered. Ez a szó tököt, sőt sok helyütt tökfejet jelent, s arról vall, hogy az indiánok s példájuk nyomán a gyarmatosítók ivótökből fogyasztották ezt a teát.
A mate tea hatóanyaga, a matein a metil-xantinok csoportjába tartozik, így rokona a kávéban található koffeinnek és a teában található teobrominnak. A matein azonban másképpen hat a szervezetre, mint a tea vagy a kávé. A koffein hatásos élénkítő szer, de idegessé és remegőssé tehet. A teában megtalálható teobromin mellékhatása kevesebb, de nem is olyan hatásos. A mate viszont legalább annyira élénkít, mint a kávé és egyáltalán nincs mellékhatása.
A koffeinnel ellentétben nyugodt alvást biztosít. Kellemes, nem erős vizelethajtó, ellazítja a periferikus ereket, anélkül, hogy erősen hatna az agy hátsó gerincvelőhöz csatlakozó részére és a szívre.
Jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (káliumot, nátriumot, mangánt, magnéziumot) és vitaminokat (A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint riboflavint). 11 féle polifenolt tartalmaz, melyek erős antioxidáns hatásúak.
Adagolás, tudnivalók:
- Ne használjon 70 °C foknál melegebb vizet
- Egy adag: 10 gramm 200ml meleg vízben.
Tárolás: tiszta, friss levegő által átjárt száraz helyen.