Manapság a maté tea a testsúly szabályozásában betöltött pozitív hatásai miatt is előtérbe került: fogyasztó hatású italként tarthatjuk számon!
A maté tea magas koncentrációban tartalmaz polifenol antioxidánsokat. A 'Journal of Food Scince' szerint a maté szárított levele grammonként 92 mg klorogénsav antioxidánst tartalmaz, katechinek nélkül, ezáltal jelentősen különböző az antioxidáns tulajdonsága más teákhoz képest.
Néhány tanulmány szerint a maté 90%-kal több antioxidánst tartalmazhat, mint a zöld tea!
A yerba maté termogenikus hatású, éppen ezért természetes energiafokozóként kitűnő ital a teljes erőbedobással végzett edzések mellé.
Adagolás, tudnivalók:
- Ne használjon 70 °C foknál melegebb vizet.
- Egy adag: 10 gramm 200ml meleg vízben.
Összetevők: 100% yerba maté teafű - ilex paraguariensis.
Tápanyag információk 50g mennyiség esetén:
- Energia: 41kcal/171kJ
- Fehérje: 0,8g
- Zsír: 0g
- Szénhidrát: 9,4g
- Rost: 0,5g
- Magnézium: 68mg
- Nátrium: 17mg
- Vas: 1,8mg
- C-vitamin: 3,1mg
- B1-vitamin: 0,59mg
- B6-vitamin: 0,32mg
- Koffein: 0,43mg
A mate teáról
A maté fő hatóanyaga a matein, a koffein testvére. Hasonló élénkítő hatással bír de nem okoz függőséget és álmatlanságot. Hasonlóan javítja a szellemi teljesítőképességet, de elmarad a koffein hatásának, a leszálló ágában jelentkező tompaság. Szabályozza az idegrendszert, ezért egyszerre tapasztalható nyugtató és élénkítő hatás is.
Nagyon hasonlít a zöld teához de jóval több mikrotápanyag van benne. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot (kálium, magnézium, mangán, nátrium), vitamint (A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint riboflavint) és polifenolt tartalmaz.
A nyugati orvostudomány még nem fedezte fel magának a matét de a kezdeti tapasztalatok azt mutatják, hogy azonnali hatása van a sérült, beteg gyomor- és bélszövetekre. Segít ezeknek a visszaépülésében is. Jó eredményeket mutatott a krónikus székrekedés kezelésében is.
Csökkenti az idegességre és a depresszióra való hajlamot, jó hangulatjavító.
Különösen hamar kedvelték meg a sportolók és számítástechnikával foglalkozók. Az előbbiek azért mert a maté fenntartja a sportolás közben is a szénhidrátok lebontását, ami nagyobb energiát ad, miközben jobban méregtelenít és fogyaszt. Az utóbbiak pedig azért mert növeli a szellemi teljesítőképességet, de nem pörög fel tőle az ember és lehet tőle aludni.
A matét általában teaként és tradicionálisan tökből (maté vagy kalabász), fém szívószállal (bombilla) fogyasztják.
Ha a mate tököt nem is használja, a bombillát mindenképpen ajánljuk figyelmébe, mert jelentősen megkönnyíti a tea fogyasztását, hiszen nem kell leszűrni.