A méz állagáról és színéről
A Mānuka méz természetes termék, amelyet szezonális és regionális viszonyok befolyásolnak. Egyes területeken a mézek halványabb mézet termelnek, mint máshol.
A Mānuka méz íze is változhat, és a méz színe a fa életkorával sötétedhet.
A manuka méz hatása a Baktériumokra
A manuka méz hatóanyagai tulajdonképpen a baktériumok génállományára hatnak. Emiatt nem képesek a baktériumok a manuka fa méze ellen hatásosan védekezni, és nem is válhatnak rezisztenssé, ellenállóvá vele szemben. [03.]
Az aktív manuka méz az első olyan méz, amelyet az orvostudomány hivatalosan is elismer.
A tárolásáról
Hosszútávon, ideális 21 °C fok alatti hőmérsékleten tárolni.
A gyakori nagy hőváltozások, befolyásolják a manuka méz állagát és a benne lévő hatóanyagok szintjét is.
Az UMF minősítésről
Az UMF rövidítés a termék csomagolásán, angolul Unique Mauka Factor (Egyedi Manuka Faktor), garantálja a méz minőségét.
Az UMF jelölést csak azok a manuka méz termelők használhatják, akik betartják a z UMF méz szövetség szigorú, gyakorlati kódexét.
A szövetség hasonlóan működik mint a bio minősítő szervezetek. Rendszeresen ellenőrzi a termelőket.
A Melora csoport, tagja az UMF szövetségnek, ezért használhatja a termékeink az UMF jelölést. Licensz száma: #2015.
A metilglioxál
A metilglioxál természetes módon keletkezik a manuka virág nektárjában, melyet a méhek begyűjtenek. Fontos az is, hogy a manuka mézben lévő metilglioxál ellenáll a hőnek, a fénynek, a testnedveknek és az enzimeknek is. Éppen ezért rendkívül különleges, és képes az olyan szupervírusok ellen is fellépni, mint a Streptococcus (MRSA), a H. Pylori vagy az E. coli. [04.]
Az Új-Zélandi manuka méz
Új-Zéland egy távoli, érintetlen paradicsomi sziget. Ezen az egyedülálló szigeten egzotikus és változatos őshonos növényfajok virágoznak. A Mānuka bokor, bőségesen nő szerte a szigetországban. A Melora csak a legkiválóbb növény termő területeket választja ki, a manuka mézek előállításához.
A legerősebb Mānuka mézek előállításához egyedi éghajlati viszonyok szükségesek. A talaj, az éghajlat és az ökológiai környezeti feltételek együttesen ideális termesztési feltételeket teremtenek.
A manuka méz története
A manuka méz története, Új-Zéland első telepeseiig, az őslakos maorikig nyúlik vissza. A maorik "taongának" vagy lefordítva "kincsnek" nevezték ezt a csodálatos növényt.
A legtöbb kutatást a manuka mézzel, Pete Molán biokémikus végezte. Az 1980-as és 90-es években, egyértelműen igazolta antibakteriális hatását. Ezt követően az orvostudomány is felfigyelt rá, így egyes angolszász országokban, az erősebb manuka mézekből készült készítmények, gyógyszer szintű minősítést is kaptak.
Összetevők: manuka méz 100 MGO+ = UMF5.
Kapcsolódó kutatások, publikációk:
- [01.] Health Benefits of Manuka Honey as an Essential Constituent for Tissue Regeneration - DOI: 10.2174/1389200218666170911152240
- [02.] Enhanced Antibacterial Activity of MGO TM Manuka Honey complexed with -cyclodextrin (Manuka Honey with CycloPower TM ) - DOI: 10.31989/ffhd.v4i5.13
- [03.] Antibacterial potential of Manuka honey against three oral bacteria in vitro -
- [04.] Antibacterial activity of Manuka honey and its components: An overview - doi: 10.3934/microbiol.2018.4.655