A moringa növényt, először Észak-Indiában, a Himalája lábainál termesztették, de mára gyakorlatilag az egész trópusi égövben elterjedt.
Több országban a moringa erdők az alultápláltság és az éhezés elleni harc szimbólumai. Gyorsan nő, és szinte valamennyi része fogyasztható.
A moringa levelek esszenciális aminosavakat tartalmaznak, valamint igen gazdagok fehérjében, A, B, C vitaminban és ásványi anyagokban. A növény magja 30-40% Omega-9 zsírsavban gazdag olajat tartalmaz, a zsírtalanított lisztje pedig 61% fehérjét. Ez a liszt még víztisztításra is alkalmas, megszűri a nem kívánt üledéket és mikroorganizmusokat.
Összetevők: moringa (moringa oleifera) levélpor.
Tápérték 3g mennyiségben:
- Energia: 41kJ/329kcal
- Fehérje: 0,9g
- Szénhidrát: 1,2g
- Zsír: 0,16g
- Nátrium: 1,5mg
A fenti beltartalmi értékek a termés függvényében változnak.
Adagolás, tudnivalók:
- Naponta 1-2 alkalommal 1 kiskanállal (3g), vízben vagy más italokban elkeverve.
- Felbontás után 3 hónapon belül fogyassza el.
Tárolás: Száraz, hűvös, fénytől védett helyen, 25°C alatt.
A moringa jótékony hatásai
A moringa a szervezet által igényelt összes aminosavat tartalmazza. Az aminosavak a proteinek építőelemei, melyek a sejtek növekedéséhez, javításához és fenntartásához szükségesek. Az emberi szervezet 10-12 aminosavat állít elő. A maradék 8, esszenciális aminosav néven ismert. Ezeket a napi táplálkozással kell a szervezetbe juttatnunk és a moringa mindet tartalmazza.
Tele van különféle vitaminokkal, ásványi anyagokkal, melyek sora olyan hosszú, hogy bármelyik multivitamin tabletta dobozán jól mutatna a lista. Mennyiségében is kiemelkedik a kalcium, kálium, magnézium és vas, valamint az A- , C-vitamin, B-vitaminok és E-vitamin. Összesen több mint 90-féle vitamint, ásványi anyagot, fitonutrienst tartalmaz.
Ennek következtében hatékonyan növeli az energikusságot és az állóképességét, ami nemcsak a hétköznapokban jön jól, de a sportolók teljesítményére is jó hatással van.
Cukorbetegek nagy hasznát vehetik, ugyanis csökkenti a vércukorszintet. Gyógyszeres kezelés mellett folyamatosan figyelemmel kell kísérni a vércukorszint alakulását a hipoglikémia elkerülése érdekében.
Egészséges embereknél elősegíti a vércukorszint normál szinten tartását, amely kifejezetten jól jöhet a fogyókúra betartásának elősegítésére, illetve a vércukorszint ugrálásának, így a falási rohamok megelőzésének tekintetében.
Magas és jó minőségű fehérjetartalma (kb. 20 aminosavat tartalmaz) és magas rosttartalma miatt a tudatos táplálkozás hívei előszeretettel keverik zöldturmixokhoz, smoothie-khoz a kiegyenlítettebb tápanyagbevitel érdekében és egyéb pozitív élettani hatásai miatt. Növényi tápanyagtartalma hozzájárul a testsúlycsökkentő diéta sikerességéhez.
Méregtelenítő hatása miatt víztisztításra is használják, ugyanis hozzátapad a veszélyes baktériumokhoz és más nem kívánatos anyagokhoz. Ugyanezt megteszi a szervezetünkben is, ezáltal hatékonyan méregtelenít.