Az Andok hegységeiben élő inkák serkentő hatású gyógynövényként ismerték, használták és tartották karban az egészségüket évszázadokon át.
A maca gyökér erősítheti az immunrendszert, szabályozza a hormonháztartást, növelheti a teljesítményt, javíthatja a hangulatot, mindkét nemnél lehet potencianövelő hatása is.
A maca egy adaptogén növény. Az adoptogén növényekre jellemző, hogy időre van szükségük, hogy teljesen kifejtsék hatásukat, és előnyeit élvezhessük.
A maca javítja a memóriát, növeli az állóképességet, a vér oxigénszintjét, hormon-kiegyensúlyozó hatású.
Összetevők: maca (lepedium meyenii) por.
Tápérték 2g mennyiségben:
- Energia: 30kJ/7kcal
- Fehérje: 0,3g
- Szénhidrát: 1,4g
- Zsír: 0,08g
- Nátrium: 3,6mg
A fenti beltartalmi értékek a termés függvényében változnak.
Adagolás, tudnivalók:
- Naponta 1-2 alkalommal 1-2 gramm (1 csapott kávéskanál), vízben vagy más italokban elkeverve.
- Felbontás után 3 hónapon belül fogyassza el.
Tárolás: Száraz, hűvös, fénytől védett helyen, 25°C alatt.
Maca, az ősi eledel
A Maca rendkívül gazdag tápanyagokban, valamint energetizálókban, ezért sokan úgy gondolják, hogy ez a világ egyik legjobb természetes kiegészítője. Majdnem olyan, mint egy komplett multivitamin készítmény, és összetett tápanyagtartalmának köszönhetően a szuperételek egyikének minősítették. A "superfood" ételek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat. Megtalálható bennük szinte az összes vitamin, ásványi anyag, nyomelem, enzimek, aminosavak stb.
Tudományos kutatások szerint, a Maca kifejezetten gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Rendkívül sok nyomelem található benne, egy részüket még nem is azonosították.
Gazdag forrása a kalciumnak, magnéziumnak, foszfornak, de található benne még jód, vas, mangán, réz, cink, szelén, B-vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, B12-vitamin), béta-karotin, C- és D-vitamin. Várandósság előtt és alatt kifejezetten javasolt a kismamáknak.
A szárított Maca körülbelül 60% szénhidrátot (keményítőt és cukrot), 9% rostot, és valamivel több mint 10% proteint tartalmaz. Magasabb a lipid (zsír) tartalma, mint más gyökeres növényeknek (2,2%), amelyben a linolsavak, pálmaolaj savak és az olajsavak az elsődleges zsírsavak.