A farkasbogyóként is ismert gyümölcsöt Közép-Ázsiában már több, mint 2000 éve fogyasztják.
A Mannavita Goji bogyó, Ninghszia tartományban - a goji őshazájában - termő goji bogyókból készül.
A természet egyik leg tápanyag-dúsabb gyümölcse a goji, mely rendkívül gazdag vitamin-, ásványianyag-forrás, továbbá aminosavak, Omega olajok forrása. A szuperételek közé sorolják, mivel a legmagasabb tápanyagtartalommal bíró gyümölcsök egyike. Ily módon nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és sok más létfontosságú tápanyagot.
A goji bogyó poliszacharidokban gazdag (23%), emellett találhatók benne karotinoidok, flavonoidok, vitaminok, aminosavak és illóolaj,a magban pedig zsíros olaj, illetve szterolok. A termés C-vitamin tartalma 42 mg/100 g, ami a friss citromban találhatóhoz hasonló.
Összetevők: szárított goji bogyó.
Permetszer és SO2 (kén-dioxid) mentes.
Tápanyagok 1 evőkanál (5g) mennyiségben:
- Energiatartalom: 56kJ/14kcal
- Fehérje: 0,7g
- Szénhidrát: 2,4g
- Zsírsavak: 0,11g
- Nátrium: 0,02g
A fenti beltartalmi értékek a termés függvényében változnak.
Adagolás, tudnivalók:
- Naponta 2 alkalommal 1 evőkanállal önmagában, vagy más ételekkel elkeverve (pl: joghurttal, müzlivel, süteményekkel) vagy tetszés szerint.
- Felbontás után 3 hónapon belül fogyassza el.
Tárolás: Száraz, hűvös, fénytől védett helyen, 25°C fok alatt.
A goji bogyó jótékony hatásai
A goji már kisebb mennyiségben történő fogyasztása is sokat segít a tápanyagszegény életmód javításán. A goji hatásos alternatívát nyújt többek közt a szívbetegség, rák, cukorbetegség, depresszió, krónikus fáradtság, koleszterin problémák kezelésénél és a máj regenerálására.
Segít fenntartani az egészséges keringési rendszert, a látást, a normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterinszintet enyhíti a fejfájást és a szédülést. Csillapítja a stresszt és az idegességet, javítja az alvás minőségét. Elősegíti az egészséges máj- és veseműködést, az emésztést, támogatja a fogyókúrás folyamatot. Csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Enyhíti a változó kori tüneteket. Segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket, és segít megelőzni a korai öregedést.
Van benne E-vitamin is, mely igen ritkán fordul elő gyümölcsökben, csak gabonában és magvakban jellemző.
Ellaginsav tartalma miatt megvédi a DNS-t a mutációktól és rákmegelőző hatású. Szintén rákellenes hatású a germánium, mely nyomelemet igen kevés gyümölcs tartalmaz, a goji egyike ezeknek.
Ciperont is találunk benne, ami pozitívan hat a szívre és a vérnyomásra, továbbá kedvezően befolyásolja a menstruációs zavarokat. A méhnyakrák kezelésénél is alkalmazzák.
Fizalint is tartalmaz, mely a sejtes immunitást serkenti és hatásos a leukémia főbb típusainak kezelésében. A fizalin nevű vegyületről bebizonyították, hogy növeli a lép természetes ölősejtek aktivitását, a normál és a tumoros egérben, és rák-ellenes hatása széles spektrumú. A hepatitisz B kezelésében szintén alkalmazzák.
A goji tartalmaz betaint is, ami a máj kolin termelésében játszik szerepet, s ez a vegyület jótékonyan hat idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izom-növekedést és védi a májat is. A betain metil csoportjai révén a szervezet energiafolyamataiban is részt vesz, segít csökkenteni a homocisztein szintet, amely a szív-betegségek elsődleges rizikó faktora. A betain védi a sejt DNS-t.