Néhány tabletta spirulina alga vagy chlorella alga 1 kg zöldségnek megfelelő mennyiségnyi tápanyagot tartalmaz, azaz kis helyen elfér annyi mikrotápanyag, mint amennyi egyébként normál zöldségek esetén akár egy egész kosarat elfoglalna.
Ha nem eszik elég zöldséget, a Mannavita Chlorella rendszeres szedésével pótolhatja ezt a hiányosságot a táplálkozásából.
A Chlorella segíthet:
- Méregtelenítésnél - Kutatások szerint a Chlorella képes megkötni a nehézfémeket, rovarölő szereket és korunk más mérgező ,,melléktermékeit, így hatékonyan segít a méregtelenítésben és a mérgek szervezetből való kivezetésében.
- A szervezet megfelelő működését támogatni - Alapvető ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, fehérjéket, aminosavakat stb. kiváló koncentrációban tartalmaz. A felsoroltak a szervezet megfelelő működéséhez alapvetően fontos tápanyagok.
- Az emésztőrendszer működésének a fellendítésében - Amellett, hogy felszívja a bélben található méreganyagokat, megfigyelték, hogy a Chlorella segíti azáltal a jobb emésztést, hogy támogatja a hasznos baktériumok képződését az emésztőrendszerben. Mindemellett a Chlorella lúgosító hatású élelmiszer.
- A testsúly szabályozásában - A megfelelően működő emésztés, mely támogatható a Chlorella fogyasztásával, lényeges a testsúly befolyásolása szempontjából.
- A szabad gyökök szabályozásában - Antioxidáns hatású összetevői segítik a sejtek regenerálását. Az "áldásos zöld anyag", a klorofill többek között erős antioxidáns hatásairól is ismert.
- A vérnyomás szabályozásában - A klorofillnak köszönhetően vértisztító, vérfrissítő hatású is, ugyanakkor megfigyelték, hogy a mikroalga fogyasztása jót tesz a magas vérnyomásnak, szabályozva azt.
- Fibromialgia esetén, csökkentheti a tüneteket.
Adagolás:
- Kezdésnek napi 2 tabletta fogyasztása javasolt, majd a következő héten naponta 4 tabletta, míg a harmadik héttől napi 6 tablettára növeljük az adagot.
- A hatékonyság testsúlytól, állapottól is függhet, ezért jó fokozatosan növelni az adagot.
- Nagyon fontos, hogy fogyasszunk mellé sok folyadékot, elsősorban vizet.
- Amennyiben Spirulina algát is fogyaszt a Chlorella mellé, akkor elég a két fajtából 3-3 tablettát fogyasztani naponta.
Ennyi időre elegendő:
- Normál fogyasztás: 1 havi adag
- Intenzív fogyasztás: 15 napi adag
Tárolás: száraz, hűvös, fénytől védett helyen, 25°C alatti hőmérsékleten.
OGYÉI szám: 21750 / 2019
A chlorella és a spirulina támogatják az emésztőrendszer egészségét
Az emésztőrendszer betegségeiről egy egész könyvet lehetne írni. Az európai táplálkozásban a belek tönkremennek a finomított szénhidrátok, a vitaminokban és rostokban szegényes étrend, illetve az állati zsírok túlsúlya, a rengeteg szénhidrát okán. A székrekedés, az irritábilis bél szindróma, a gyakori gyomorrontás, a Crohn-betegség, mind-mind a táplálkozás egyensúlyzavarából erednek.
A Chlorella és a Spirulina komoly segítséget jelent emésztőrendszerünknek a természetes egyensúly visszaállításában, a gyomor és a belek regenerálódása során. Az algák a legnagyobb segítséget a bélflóra helyreállításában nyújtják. A Spirulina algában ezt a hatást a benne lévő mukopoliszacharidok idézik elő. [01.], [02.]
A spirulina és a chlorella fokozza a Sugárzásokkal szembeni védelmünket is
A japán lakosságra jóval kisebb mértékben volt negatív hatással mind a Fukusimai atomerőmű katasztrófa, mind a 2. világháború során ledobott atombombák. A kutatások egyértelműen bizonyították, hogy azért, mert a japánok rengeteg algát fogyasztanak.
A Fehérorosz Egészségügyi Minisztérium megállapítása szerint a spirulina felgyorsítja a radionuklidok kiürítését az emberi szervezetből, mindezt mellékhatások nélkül. A spirulina kiváltképp hatékonynak bizonyult a radioaktivitású cézium hatástalanításában és szervezetből történő eltávolításában is.
A spirulina a gamma-sugárzástól is megvédi a sejteket, ahogyan azt egy 1989-es, egerek csontvelejét vizsgáló tanulmány kimutatta. A vese egészséges működését is támogatja, mely szervet a leghamarabb éri károsodás jelentős mértékű sugárzást követően. Kutatások alátámasztják, hogy a spirulina a rákkezelések során fellépő nefrotoxicitás ellen is védelmet nyújt. [03.]
A spirulina és a chlorella jó fehérje források
A spirulina és chlorella algákat nem csak kizárólag étkezéshez kiegészítőként érdemes fogyasztani, hanem jelentős mértékben pótolni lehet vele a fehérje-szükségletünket. Ásványianyag és nyomelem források, minden bennük van, ami az egészséges és energiával teli élethez szükséges.
A spirulina és chlorella a tengerekben nagy mennyiségben van jelen, egyébként az algák a világ összes élőanyag mennyiségének az egyharmadát teszik ki. Földünk oxigéntermelésének jelentés részét ma is az algák és a moszatok adják.
A Chlorella a sok napfénynek és a fotoszintézisnek hála tápanyagokban gazdag. A szervezet jobban hasznosítja ezt a könnyen emészthető növényi fehérjét, mint az állati fehérjét, mivel a növényi fehérjék kisebbek, és felépítésükben is egyszerűbbek. A Chlorella alga az esszenciális aminosavak mellett más fontos aminosavakat is tartalmaz. Mivel szervezetünk az esszenciális aminosavak előállítására képtelen, így ezeket a táplálékon keresztül tudjuk csak felvenni.
Ez a két alga kitűnő minőségű protein, azaz fehérje forrás, mely sokkal koncentráltabb és emészthetőbb, mint bármelyik állati eredetű fehérje. A chlorella algának átlagosan 58%-os a protein tartalma! [04.], [05.]
Összetevők: 100% chlorella alga - Chlorella pyrenoidosa.
Nem tartalmaz: hozzáadott cukrot, sót, keményítőt, élesztőt, búzaszármazékot, glutént, kukoricaszármazékot, szóját, tejet, tojást, meszes héjú állatot és tartósítószert.
Vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják.
Átlagos tápérték a javasolt napi mennyiségben (6 tabletta = 3g):
- Energiatartalom: 48kJ/11kcal
- Fehérje: 1,7g
- Szénhidrát: 0,68g
- Zsír: 0,23g
Kapcsolódó kutatások publikációk:
- [01.] Spirulina Protects against Hepatic Inflammation in Aging: An Effect Related to the Modulation of the Gut Microbiota? - doi: 10.3390/nu9060633
- [02.] Dose Effects of Orally Administered Spirulina Suspension on Colonic Microbiota in Healthy Mice - doi: 10.3389/fcimb.2019.00243
- [03.] Potential applications of radioprotective phytochemicals from marine algae - doi: https://doi.org/10.4490/algae.2016.31.12.1
- [04.] Chlorella and Spirulina Microalgae as Sources of Functional Foods, Nutraceuticals, and Food Supplements
- [05.] Investigation of in vitro digestibility of dietary microalga Chlorella vulgaris and cyanobacterium Spirulina platensis as a nutritional supplement