A trópusokon vadon élő graviolát a tradicionális gyógyászatban már alaposan megismerték. A különböző népek „kísérleteztek” a fa kérgének, levelének, gyümölcsének, gyökerének a felhasználásával, főzeteket és kivonatokat készítettek belőlük. Legfőképpen lázcsillapítóként és bőrápolóként alkalmazták.
A levelekből készített főzetet például a bőr felszíni sérüléseinek kezelésére használták, borogatásként, míg a Graviola gyökerét immunerősítőként rágcsálták. [01.]
Antioxidáns, antivirális és antibakteriális hatásait is kimutatták. Mint ahogyan azt is, hogy nyugtatólag hat a szervezetre, fogyasztásával csökkenthető a szorongás, mérsékelhetőek a stressz tünetei.
A Graviola értékes ásványi anyagai a csontok, ízületek, izmok egészségének a javításához is hozzájárulnak.
Gazdag B-vitaminokban, melyek köztudottan segítik az agy és az idegrendszer megfelelő működését.
Támogatja a szív- és érrendszer egészségét, többek között azáltal, hogy jótékony hatást gyakorol a magas vérnyomásra és értágító is egyben.
A Graviola gyümölcslé értékes tápanyagok egész sorát tartalmazza. Segítik a jobb emésztést és a gyomorproblémák mérséklődését is.
Adagolás, tudnivalók:
- Naponta 30 ml tisztán vagy más gyümölcslevekkel együtt.
- Fogyasztás előtt felrázandó.
Amennyiben naponta 30 ml-t fogyaszt belőle, 1 üveg 15 napra elegendő anyagot tartalmaz.
Tárolás:
- Száraz, hűvös helyen, 25°C fok alatt.
- Felbontás után hűtve tárolandó, mert tartósítószert nem tartalmaz.
A graviola gyümölcsről
A graviola fa és gyümölcse a szúrszop nagyon népszerű a trópusokon. Egyedi íze mellett a graviola sokat tehet az egészségmegőrzés érdekében.
A trópusi őslakosok már nagyon hamar felismerték a graviola gyógyhatásait: használták betegségek kezelésére, láz csillapítására, a szervezet megnyugtatása végett antidepresszánsként és bőrápolásra is.
A graviola gyümölcsében, jelen lévő természetes tápanyagok, a vitaminok, aminosavak, esszenciális zsírsavak és antioxidánsok egyaránt antivirális és antibakteriális hatásokat kölcsönöznek a gyümölcsnek. A graviola rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk immunrendszerünk egészségéért. [03.]
A graviola B-vitamin komplexitásáról ismert, B-vitaminjainak nagy szerepe van abban, hogy a graviola segíti a jobb emésztést, gyomorbántalmak esetén is alkalmazható.
A gyümölcs vitaminjai közül kiemelkedik még a nélkülözhetetlen, antioxidáns tulajdonságú C-vitamin is.
Átlag feletti ásványi anyag tartalmának köszönhetően a graviola hozzájárul a csontok, az izmok, és az idegrendszer megfelelő működésének a támogatásához.
Kapcsolódó kutatások, publikációk:
- [01.] Immunomodulatory Efficacy of Standardized Annona muricata (Graviola) Leaf Extract via Activation of Mitogen-Activated Protein Kinase Pathways in RAW 264.7 Macrophages - doi: 10.1155/2016/2905127
- [02.] Anticancer Properties of Graviola (Annona muricata): A Comprehensive Mechanistic Review - doi: 10.1155/2018/1826170
- [03.] Exploring the Leaves of Annona muricata L. as a Source of Potential Anti-inflammatory and Anticancer Agents - doi: 10.3389/fphar.2018.00661