A maté Dél-Amerika népeinek (különösen Argentínában és Paraguayban) hagyományos itala.
A yerba mate feltölt energiával, csökkenti a kimerültséget, javítja általános közérzetet, fokozza koncentrációs képességet és csökkenti az éhség érzetet is.
A yerba mate tea stimuláló hatása egyenletes és folyamatos. Nem okoz olyan mellékhatásokat, melyek például kávé esetén gyakoriak, mint a feszültség és szorongás érzet, vagy az energiaszint hirtelen változásai.
Jól ismert serkentőket – koffeint, teofillint és teobromint – tartalmaz, amelyek megtalálhatóak a teában, kávéban és a csokoládéban is. A koffeintartalma a kávénál alacsonyabb, de magasabb a zöld teánál, valamint alacsonyabb a tannintartalma. Ellentétben a kávéval, a yerba maté nem olajos és savképző, így kevésbé valószínű, hogy gyomorsavat vált ki.
Hagyományosan, általános egészség -és közérzetjavítóként, valamint a testi és szellemi frissességet egyaránt fokozó teakánt terjedt el.
Így használható immunerősítésre, lassítja az öregedés jeleit, tisztítja a vért, csökkenti a stresszt és enyhíti az álmatlanságot, az anyagcserét ugyanakkor felpörgeti!
Manapság a maté tea a testsúly szabályozásában betöltött pozitív hatásai miatt is előtérbe került: Fogyasztó hatású italként tarthatjuk számon!
A maté tea magas koncentrációban tartalmaz polifenol antioxidánsokat. A 'Journal of Food Scince' szerint a maté szárított levele grammonként 92 mg klorogénsav antioxidánst tartalmaz, katechinek nélkül, ezáltal jelentősen különböző az antioxidáns tulajdonsága más teákhoz képest.
Néhány tanulmány szerint a maté 90%-kal több antioxidánst tartalmazhat, mint a zöld tea!
A yerba maté termogenikus hatású, éppen ezért természetes energiafokozóként kitűnő ital a teljes erőbedobással végzett edzések mellé.
Összetevők: mate tea fű (szár mentes.)
Adagolás, tudnivalók:
- Ne használjon 70 °C foknál melegebb vizet.
- Egy adag: 10 gramm 200ml meleg vízben.
A mate teáról
A maté fő hatóanyaga a matein, a koffein testvére. Hasonló élénkítő hatással bír de nem okoz függőséget és álmatlanságot. Hasonlóan javítja a szellemi teljesítőképességet, de elmarad a koffein hatásának, a leszálló ágában jelentkező tompaság. Szabályozza az idegrendszert, ezért egyszerre tapasztalható nyugtató és élénkítő hatás is.
Nagyon hasonlít a zöld teához de jóval több mikrotápanyag van benne. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot (kálium, magnézium, mangán, nátrium), vitamint (A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint riboflavint) és polifenolt tartalmaz.
A nyugati orvostudomány még nem fedezte fel magának a matét de a kezdeti tapasztalatok azt mutatják, hogy azonnali hatása van a sérült, beteg gyomor- és bélszövetekre. Segít ezeknek a visszaépülésében is. Jó eredményeket mutatott a krónikus székrekedés kezelésében.
Csökkenti az idegességre és a depresszióra való hajlamot, jó hangulatjavító.
Különösen hamar kedvelték meg a sportolók és számítástechnikával
foglalkozók. Az előbbiek azért mert a maté fenntartja a sportolás közben is a szénhidrátok lebontását, ami nagyobb energiát ad, miközben jobban méregtelenít és fogyaszt. Az utóbbiak pedig azért mert növeli a szellemi teljesítőképességet, de nem pörög fel tőle az ember és lehet tőle aludni.
A matét általában teaként és tradicionálisan tökből (maté vagy kalabász), fém szívószállal (bombilla) fogyasztják.