A mate teáról
A maté fő hatóanyaga a matein, a koffein testvére. Hasonló élénkítő hatással bír de nem okoz függőséget és álmatlanságot. Hasonlóan javítja a szellemi teljesítőképességet, de elmarad a koffein hatásának, a leszálló ágában jelentkező tompaság. Szabályozza az idegrendszert, ezért egyszerre tapasztalható nyugtató és élénkítő hatás is.
Nagyon hasonlít a zöld teához de jóval több mikrotápanyag van benne. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot (kálium, magnézium, mangán, nátrium), vitamint (A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint riboflavint) és polifenolt tartalmaz.
A nyugati orvostudomány még nem fedezte fel magának a matét de a kezdeti tapasztalatok azt mutatják, hogy azonnali hatása van a sérült, beteg gyomor- és bélszövetekre. Segít ezeknek a visszaépülésében is. Jó eredményeket mutatott a krónikus székrekedés kezelésében.
Csökkenti az idegességre és a depresszióra való hajlamot, jó hangulatjavító.
Különösen hamar kedvelték meg a sportolók és számítástechnikával foglalkozók. Az előbbiek azért mert a maté fenntartja a sportolás közben is a szénhidrátok lebontását, ami nagyobb energiát ad, miközben jobban méregtelenít és fogyaszt. Az utóbbiak pedig azért mert növeli a szellemi teljesítőképességet, de nem pörög fel tőle az ember és lehet tőle aludni.
A matét általában teaként és tradicionálisan tökből (maté vagy kalabász), fém szívószállal (bombilla) fogyasztják.
Adagolás, tudnivalók:
- Ne használjon 70 °C foknál melegebb vizet.
- Egy adag: 10 gramm 200ml meleg vízben.